Verdacht van witwassen en belastingfraude?

In Nederland wordt naar vermoeden jaarlijks voor circa 16 miljard euro aan crimineel geld witgewassen. Hierdoor loopt de Staat jaarlijks miljarden euro’s aan belastingen mis. De Rijksoverheid pakt witwassen en belastingfraude aan samen met De Belastingdienst, de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), en het Openbaar Ministerie.

Wat is witwassen?

Witwassen kan in de kern omschreven worden als de schijn wekken dat crimineel verdiend vermogen legaal verdiend is. Het crimineel verdiende geld kan zo ongestoord uitgegeven worden, zónder het vermoeden dat het geld is verdiend met illegale activiteiten.

Als er geen aannemelijke verklaring is voor de herkomst van het vermogen is iemand in Nederland al snel verdachte van witwassen. Om tot witwassen te komen moet er daarom een onderliggend strafbaar feit zijn.

Belastingfraude

Uit jurisprudentie volgt dat ook bij belastingfraude al gauw sprake kan zijn van witwassen, zowel door degene zelf als door een ander gepleegd. Bij belastingfraude (of belastingontduiking) kan gedacht worden aan:

  • het indienen van onjuiste BTW aangiften
  • het verzwijgen van inkomen of buitenlands vermogen (zie inkeerregeling)
  • het expres verkeerde aangifte doen van de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en/of erfbelasting.

Mocht u verdacht worden van witwassen dat in verband gebracht wordt met belastingfraude neem dan contact op met Martijn Dunant Maurits van LexxTax Belastingadvocaten en Experts.

Laat ons u helpen

Wilt u graag weten wat LexxTax voor u kan betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend, kosteloos en ongedwongen kennismakingsgesprek.

Maak een afspraak

Bel 020 244 15 49
Vaak weten we binnen een uur en kosteloos wat de mogelijkheden zijn.

mr. M.S. Dunant Maurits
mr. M.S. Dunant MauritsFiscaal Advocaat