Verdacht van BTW Carrouselfraude

Wat is BTW Carrouselfraude?

Net als bij BTW fraude wordt er bij BTW Carrouselfraude wel BTW in rekening gebracht maar wordt deze BTW niet afgedragen aan de Belastingdienst.

Het verschil tussen BTW fraude en BTW Carrouselfraude is dat de constructie voor BTW Carrouselfraude ingewikkelder is dan bij BTW fraude. De constructies zijn meestal als volgt opgebouwd:

1. Onderneming A uit Frankijk levert goederen aan onderneming B in Nederland. Omdat deze levering plaats vindt binnen de EU brengt onderneming A geen BTW in rekening.
2. Onderneming B verkoopt de goederen aan onderneming C met 21% BTW. Deze BTW hoort onderneming B af te dragen maar doet dit niet. Onderneming B fraudeert.
3. Onderneming C betaald de 21% BTW aan onderneming B en kan de goederen weer doorleveren aan onderneming D met de BTW.
4. Onderneming D kan deze goederen weer doorleveren aan onderneming A in Frankrijk tegen het 0% tarief.
Op deze manier wordt de constructie in stand worden gehouden.

Wat betekent dit voor u?

Wanneer u een onderneming heeft kan het zijn dat u onbewust, zowel door leveranciers als afnemers betrokken kunt raken bij BTW carrouselfraude. Mocht u betrokken raken bij een carrouselfraude kan dit nare gevolgen hebben voor u en uw onderneming.
Zo kan het zijn dat het toepassen van het 0% tarief niet wordt toegestaan of dat de aftrek van de voorbelasting wordt geweigerd. Deze regels worden in werking gezet wanneer u volgens de belastingdienst wist of had moeten weten van de carrouselfraude.

Mogelijke signalen: Hoe weet u dat u met een BTW-Carrousel te maken hebt?

Bij o.a. de volgende ‘rooksignalen’ kan BTW-fraude optreden:

  • Goederen worden bijvoorbeeld aangeboden met een hoge waarde, een hoog transactievolume of onder de gebruikelijke marktprijs;
  • Wisselende leveranciers en kopers en handelaren die recent actief zijn geworden of die net een managementwijziging hebben ondergaan, kunnen wijzen op btw-fraude;
  • Een andere indicatie voor carrouselfraude is dat een leverancier al van tevoren aangeeft aan wie de goederen kunnen worden doorverkocht;
  • Een (potentiële) koper vertelt van wie de door hem gevraagde goederen moeten worden ingekocht;
  • U wordt gevraagd items te verkopen die branchevreemd zijn of om deel te nemen aan parallelhandel.

Meer informatie over de BTW Carrouselfraude?

Wordt u verdacht of denkt u betrokken te zijn bij BTW fraude? Neem dan contact met LexxTax. LexxTax is gespecialiseerd in fiscaal recht waaronder BTW carrouselfraude en kan uw vragen beantwoorden. U kunt ook uw telefoonnummer achterlaten zodat wij u binnen 1 werkdag terug bellen.

Laat ons u helpen

Wilt u graag weten wat LexxTax voor u kan betekenen? Neem dan gewoon even contact op voor een vrijblijvend, kosteloos en ongedwongen kennismakingsgesprek.

Maak een afspraak

Bel 020 244 15 49 Vaak weten we binnen een uur en kosteloos wat de mogelijkheden zijn.

mr. M.S. Dunant Maurits
mr. M.S. Dunant MauritsFiscaal Advocaat