Verdacht van BTW (Carrousel-)fraude

Wanneer u een onderneming heeft, kan het zijn dat u onbewust, zowel door leveranciers als afnemers betrokken kunt raken bij BTW (carrousel-)fraude. Mocht u betrokken raken bij een carrouselfraude, dan kan dit nare gevolgen hebben voor u en uw onderneming.

LexxTax heeft ruime ervaring met (straf-)zaken waarbij er vermoedelijk gefraudeerd is met de BTW. Mocht u verdacht worden door de Belastingdienst en/of de FIOD van BTW (carrousel-)fraude, dan kan een belastingadvocaat of belastingexpert van LexxTax u prima hierin bijstaan.

Bespreek uw zaak

Bel ons op +31 (0)20 244 15 49 of laat ons u terugbellen.


  * uw gegevens worden discreet behandeld

  BTW carrouselfraude

  Wat is BTW Carrouselfraude?

  Bij BTW-fraude en BTW Carrouselfraude wordt er wel BTW in rekening gebracht maar wordt deze BTW niet afgedragen aan de Belastingdienst.

  Het verschil tussen BTW fraude en BTW Carrouselfraude is dat de constructie voor BTW Carrouselfraude ingewikkelder is dan bij BTW fraude. De constructies zijn meestal als volgt opgebouwd:

  1. Onderneming A uit een ander land binnen de EU levert goederen aan onderneming B in Nederland. Omdat deze levering plaats vindt binnen de EU brengt onderneming A geen BTW in rekening.

  2. Onderneming B verkoopt de goederen aan onderneming C met 21% BTW. Deze BTW hoort onderneming B af te dragen maar doet dit niet. Onderneming B fraudeert. De zogenaamde ploffer.

  3. Onderneming C betaalt de 21% BTW aan onderneming B en kan de goederen weer doorleveren aan onderneming D met de BTW.

  4. Onderneming D kan deze goederen weer doorleveren aan onderneming A in het buitenland tegen het 0% tarief.
  Op deze manier wordt de constructie in stand worden gehouden.

  Hoe weet u dat u met een BTW-Carrousel te maken hebt?

  Bij o.a. de volgende ‘rooksignalen’ kan BTW-fraude optreden:

  • Goederen worden bijvoorbeeld aangeboden met een hoge waarde, een hoog transactievolume of onder de gebruikelijke marktprijs;
  • Wisselende leveranciers en kopers en handelaren die recent actief zijn geworden of die net een managementwijziging hebben ondergaan, kunnen wijzen op btw-fraude;
  • Een andere indicatie voor carrouselfraude is dat een leverancier al van tevoren aangeeft aan wie de goederen kunnen worden doorverkocht;
  • Een (potentiële) koper vertelt van wie de door hem gevraagde goederen moeten worden ingekocht;
  • U wordt gevraagd items te verkopen die branchevreemd zijn of om deel te nemen aan parallelhandel.

  Meer informatie over de BTW Carrouselfraude?

  Wordt u verdacht of denkt u betrokken te zijn bij BTW fraude? Neem dan contact met LexxTax. LexxTax is gespecialiseerd in fiscaal (straf-)recht waaronder BTW carrouselfraude en kan uw vragen beantwoorden.

  U kunt ook uw telefoonnummer achterlaten zodat wij u binnen 1 werkdag terug bellen.

  Ons uitgangspunt is voorkómen dat uw zaak naar de rechtbank gebracht wordt en u met negatieve publiciteit wordt geconfronteerd.

  Jelle Folkeringa

  drs. J. Folkeringa
  Belastingexpert
  LexxTax

  mr. M.S. Dunant Maurits
  Fiscaal Advocaat
  LexxTax

  LexxTax is gespecialiseerd in de volgende gebieden:

  Belastingrecht

  Met onze expertise en heldere uitleg krijgt u overzicht en voorkomt u eventuele misstappen. Wij staan u o.a. bij op het gebied van belastingcontroles (boekenonderzoek), fiscale procedures, bestuurlijke boetes en internationaal belastingrecht

  Fiscaal Strafrecht

  Wij staan cliënten o.a. bij inzake vervolging door OM (indien onvermijdelijk), FIOD-onderzoeken (verhoorsbijstand, zwijgrecht), belastingfraude, witwassen, BTW-carrouselfraude en de inkeerregeling